Blog

Wat is een lithium-batterij?

Wat is een lithium-batterij?

Een lithium-batterij bestaat uit drie delen: aan de ene kant de anode, in het midden het elektrolyt en als laatste de kathode. Een lithium-batterij werkt aan de anode-kant met mangaandioxide (bruinsteen) en lithium aan de kathode-kant, waar het lithium opgeslagen wordt. Het elektrolyt laat de lithium-ionen door. Hierdoor hebben lithium-batterijen een hogere energiedichtheid en vermogensdichtheid dan andere batterijen. Dit betekent dat een L-ion-batterij meer energie opslaat en een hoger vermogen levert.

Oplaadbare lithium-batterij

Op zoek naar een nieuwe oplaadbare Li-ion-batterij? Hier is de online webwinkel voor al je batterijen en toebehoren. Lithium-batterijen gaan lang mee: zelfs wanneer ze vaak herladen zijn, presteren ze nog uitstekend. Bovendien leveren ze een hoog vermogen, waardoor ze heel geschikt zijn voor kleine apparaten.

Soorten oplaadbare Lithium-batterijen

Wij hebben verschillende soorten oplaadbare Lithium-batterijen in ons assortiment: 1865021700 en 26650. Deze zijn onderverdeeld op basis van grootte. Hierbij staan de eerste twee cijfers voor de diameter van de batterij en de volgende twee voor de hoogte. Als we de 18650-batterij als voorbeeld nemen, heb je het over een batterij met een diameter van 18 mm en een hoogte van 65 mm. Naast het formaat, verschillen Li-ion-batterijen ook in capaciteit (mAh) en maximale continue ontlading (A).

Samsung 18650 2500mAh 20A oplaadbare batterij

Flat top – batterij

De naam zegt het al: de batterij is plat (flat). Dat wil zeggen dat zowel de minkant als pluskant plat zijn. Toch kan je de plus- en minpool nog herkennen. De pluspool heeft een metalen cirkel in het midden met een isolator eromheen, terwijl de minpool volledig vlak is aan de onderkant.

Button top – batterij

De button top-batterij heeft op de pluspool een kopje zitten, zoals we gewend zijn van penlite-batterijen. Sommige apparaten hebben dit nodig om goed contact te maken met de batterij.

Verschil in mAh bij oplaadbare batterijen

Een belangrijke waarde van Li-ion oplaadbare batterijen is de capaciteit, uitgedrukt in mAh (milliampère-uur). Deze wordt op de volgende manier berekend: ontlading (mA) x ontladingsduur (in uur) = capaciteit (mAh). Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer de gebruiksduur van het apparaat. Wanneer een apparaat bijvoorbeeld 500 mA vraagt, doet een batterij van 2000 mAh er 4 uur over voordat deze volledig ontladen is. Bij 1 A gaat dezelfde batterij twee uur mee.

Verschil in ampère (A) bij oplaadbare batterijen

In de specificaties van oplaadbare batterijen zie je behalve mAh ook het aantal ampère (A), bijvoorbeeld 20 A of 30 A. Het aantal ampère van een batterij geeft de maximale continue spanning/ontlading aan. Dit is het maximaal aantal ampère dat de batterij kan leveren. Hoe hoger het aantal ampère, hoe hoger de maximale ontlading is. Wanneer een batterij een maximale ontlading heeft van bijvoorbeeld 40 A, kan je hier dus geen apparaten op aansluiten die een hogere ontlading nodig hebben dan 40 A.

Diepontlading van de batterij

Een Li-ion-batterij kan beschadigd raken bij een te diepe ontlading (diepontlading). Hierbij komt de batterij onder zijn ontladingsvoltage en raakt die beschadigd. Daardoor kan de batterij niet meer opgeladen worden en is die dus niet meer te gebruiken. Tip: laad de batterij gelijk op wanneer die leeg geraakt is door gebruik, om diepontlading te voorkomen. Ook als een ingebouwde chip de batterij beschermt tegen diepontlading, is het beter om dit te voorkomen.

18650 batterij wrap Devour

Oplaadbare batterij beschadigd?

We hebben allemaal wel eens een scheur in de batterijwikkel gehad op een van onze batterijen. Sommigen van ons blijven ze zo gebruiken, wat ongelooflijk onveilig is. Anderen repareren het met isolatietape of gooien ze gewoon in de prullenbak. Welnu, nu kunt je al die onveilige batterijen met een nieuwe batterij wrap voorzien!

 

De batterij wrap zorgt daardoor dat je batterij beschermd is tegen kleine schrammen en beschadiging. Daarnaast is het verkrijgbaar in verschillende designs. de wrap bestaat oorspronkelijk uit krimpfolie die gemakkelijk te gebruiken is door middel van een haardroger of een andere warmtebron. De batterij wraps worden geleverd in een originele hersluitbare verpakking.

Wat is de juiste manier om een 18650 oplaadbare batterij op te laden?

Om de oplaadbare batterij het beste te laten presteren en de energiedichtheid en vermogensdichtheid te waarborgen, adviseren wij altijd een originele lader te gebruiken die geschikt is voor de bijbehorende oplaadbare batterij. In de laders die wij aanbieden zit er altijd een accu-managementsysteem. Wanneer de Li-ion-batterij volledig is opgeladen, sluit het accu-managementsysteem het stroomcircuit af. Dit zorgt ervoor dat de batterij niet oververhit kan raken door het laden.

 

Back to list

One thought on “Wat is een lithium-batterij?

  1. Anoniem schreef:

    Super uitleg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *